Paella z Walencji od Cart&Pud


Składniki:

  • 32 dag ryżu okrągłego
  • 700g kurczaka
  • 400g królika (niekoniecznie)
  • 7 dag obgotowanej fasoli
  • 6 dag fasolki szparagowej
  • 5 łyżek pasty pomidorowej
  • 35 dag fasoli mamut w strączkach
  • 2-3 karczochy
  • 180 ml oliwy
  • papryka słodka
  • 300mg szafranu lub łyżeczka barwnika spożywczego
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • woda

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej.

Na gorący olej wrzucmy dobrze osolone kawałki kurczaka i królika, rumienimy na średnim ogniu. Aby tłuszcz się nie przypalał, brzegi patelni obsypujemy lekko solą. Ważne, żeby mięso było mocno złote, dobrze obsmażone. To chyba najważniejsza część naszej pracy- od tego zależy końcowy efekt. Dodajemy poktojone warzywa i dusimy kilka minut.

Na środku paelli robimy miejsce odsuwając mięso i jarzyny. Wlewamy tam przecier pomidorowy, smażymy przez chwilę i dodajemy sproszkowaną paprykę. Zostawiamy jeszcze na chwilę. W tym momencie smażenia ogień należy zmniejszyć, aby przecier z papryką się nie przypalił, bo paella wyjdzie gorzka.

Dolewamy wodę, dodajemy sól i zostawiamy na ogniu na 30 minut. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Pa 30 minutach woda powinna sięgać do połowy patelni.

Próbujemy wywar. Powinien być dość słony.

Dodajemy ryż. Powinien go być o kilka centymetrów więcej niż płynu na patelni. Jeżeli chcemy dodać więcej ryżu, trzeba uzupełnić wodą.

Wsypujemy szafran lub barwnik bezpośrednio na ryż. Mieszamy ryż i ewentualne rozgniatamy grudki sklejonego ryżu. Gotujemy 7 minut na silnym ogniu lub do chwili, gdy na wpół ugotowany ryż zaczyna się zagęszczać.

Teraz wyłączamy ogień pod patelnią tak, żeby ryż nie zdążył się przypalić. Dodajemy gałązkę świeżego rozmarynu. Jeśli po chwili widzimy, że płyn nie został cały wchłonięty przez ryż, grzejemy jeszcze kilka minut na bardzo małym ogniu.
Przed podaniem należy odczekać trochę tak, żeby warzywa mogły „dojść” w gorącym ryżu.
,