Zapiekanka z sosem bolońskim i beszamelem Malwicza


Składniki:

  • 400 g makaronu ugotowanego na półtwardo

Sos boloński

  • 300 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu ( może być z kostki)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 202 g przesmażonych pieczarek z płynem ( niekoniecznie)
  • 2 średnie marchewki, starte
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub przecier pomidorowy w kartoniku lub  3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano

Na oleju podsmażyć ząbek czosnku w plasterkach (uwaga, ma skłonności do przypalania, więc lepiej potraktować go słabym ogniem – i tak chodzi o aromat). Czosnek wyrzucić, na olej dać pokrojony w kostkę boczek, smażyć chwilkę, dodać mięso mielone i smażyć do ścięcia mięsa. Wlać do tego wino i bulion, dusić ok 30 minut, aż płyny wyparują, wrzucić warzywa i pieczarki, pomidory i przyprawy i dusić ok 20 minut. W międzyczasie można uzupełniać wodą.

Sos beszamelowy

  • 1 czubata łyżka masła lub dobrej margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej  (najlepsza jest cała gałka, z której skrobiemy te szczypty)
  • szczypta białego pieprzu
  • sól

Tłuszcz roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Lejemy zimne mleko i doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając, dodajemy przyprawy i sól. Uwaga! Po dodaniu 15 dkg startego sera żółtego mamy sos mornay.

Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, wylewamy trochę beszamelu, wykładamy 1/4 makaronu, sos boloński, sos beszamelowy, makaron itd, do trzech warstw, na górze powinien znaleźć się makaron polany beszamelem. Można posypać parmezanem lub bułką tartą i do piekarnika na 25 minut w temp. 175 stopni.

Zamiast zwykłego makaronu można użyć płatów do lazanii i lazania gotowa. Dla większej ilości towarzystwa polecam zwiększyć proporcje.