Składniki:
- 32 dag ryżu okrągłego
- 700g kurczaka
- 400g królika (niekoniecznie)
- 7 dag obgotowanej fasoli
- 6 dag fasolki szparagowej
- 5 łyżek pasty pomidorowej
- 35 dag fasoli mamut w strączkach
- 2-3 karczochy
- 180 ml oliwy
- papryka słodka
- 300mg szafranu lub łyżeczka barwnika spożywczego
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- woda
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej.
Na gorący olej wrzucmy dobrze osolone kawałki kurczaka i królika, rumienimy na średnim ogniu. Aby tłuszcz się nie przypalał, brzegi patelni obsypujemy lekko solą. Ważne, żeby mięso było mocno złote, dobrze obsmażone. To chyba najważniejsza część naszej pracy- od tego zależy końcowy efekt. Dodajemy poktojone warzywa i dusimy kilka minut.
Na środku paelli robimy miejsce odsuwając mięso i jarzyny. Wlewamy tam przecier pomidorowy, smażymy przez chwilę i dodajemy sproszkowaną paprykę. Zostawiamy jeszcze na chwilę. W tym momencie smażenia ogień należy zmniejszyć, aby przecier z papryką się nie przypalił, bo paella wyjdzie gorzka.
Dolewamy wodę, dodajemy sól i zostawiamy na ogniu na 30 minut. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Pa 30 minutach woda powinna sięgać do połowy patelni.
Próbujemy wywar. Powinien być dość słony.
Dodajemy ryż. Powinien go być o kilka centymetrów więcej niż płynu na patelni. Jeżeli chcemy dodać więcej ryżu, trzeba uzupełnić wodą.
Wsypujemy szafran lub barwnik bezpośrednio na ryż. Mieszamy ryż i ewentualne rozgniatamy grudki sklejonego ryżu. Gotujemy 7 minut na silnym ogniu lub do chwili, gdy na wpół ugotowany ryż zaczyna się zagęszczać.