- 10 -12 cytryn [dobrych],
- 1 litr spirytusu,
- 1 szklanka miodu [takiego niezestalonego]
1. Wyciskasz cytryny – tak żeby nie było cząsteczek miąższu,
2. Do soku dodajesz szkalnkę miodu
3. Składniki z pkt 1 i 2 mieszasz.
4. Dodajesz spirytus i mieszasz,
5 Dodajesz wodę – aby uzyskać stężenie 36 – 38 % łączna ilość płynu powinna starczyć na 5 butelek 0,5 l.
6. Zostawiasz, żeby się przegryzło – wystarczy 2 -3 dni.
7. Rozlewasz do butelek. Po przegryzaniu na dnie zbiornika zostaje osad – można go odcedzić – ale znawcy tego nie czynią. W pkt 3 możesz dodać startą skórkę z cytryny, ale napój przejdzie goryczką – niektórzy tak lubią.
8. Degustacja.