Stiopka- rastiopka Cart&Pud


Ciasto trzeba zrobić z 3-4 dni przed świętami i zostawić w chłodzie!
  • Pieczemy 4 duże blachy cienkiego (ok.3mm) ciasta kruchego.
  • Z 4-5 śmietan 36% i 2 śmietan 22% i cukru pudru robimy bitą śmietanę. Krótko ubijamy, żeby nam masło nie wyszło. Ma być śmietana.
  • Przecieramy przez sito 3 słoiki powideł śliwkowych.
  • Smarujemy pierwszy blat powidłami (na ok.2 mm) i bitą śmietaną (na ok.5mm.). Nakładamy na to drugi blat i znowu smarujemy tak samo. Potem trzeci.
  • Na wierzch nakładamy ostatni blat i przyrządzamy polewę czekoladową.
  • 4 tabliczki czekolady rozpuszczamy na parze, dodajemy łyżkę masła i op. śmietany 22%.
  • 15 min. gotujemy na parze na małym ogniu cały czas mieszając.
  • Szerokim nożem smarujemy ciasto z wierzchu i po bokach gorącą czekoladą i stolnicę z ciastem odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Ciasto jest niebo w gębie, ale trzeba robić z prawdziwej śmietany (a nie z kremów błyskawicznych) i z prawdziwej czekolady.
Jak blat się złamie, to się nie przejmujemy tylko układamy ” puzzle”, bo potem śmietana i czekolada na wierzchu złączy wszystko i tak.
Trochę roboty jest, ale smak ciasta wynagradza wszystko.;))
Śmietany po 200ml+ cukier puder
,