Krajanka daktylowo-kokosowa AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)


Składniki:

  • 2 szklanki mąki grahama
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki + 4 łyżki zimnej wody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu

Zamiast mąki pszennej razowej można dać pszenną białą pamiętając o nieco mniejszej ilości wody lub mleka roślinnego do ciasta. Jeśli ktoś chce zamienić olej na inny tłuszcz, to zamiast 1 szklanki oleju daje się ok. kostki tłuszczu (250 g).

Wymieszać mąkę grahama, płatki, sól i kurkumę. Dodać olej, dobrze wymieszać łyżką, by nie było grudek. Odłożyć 1 szklankę suchego ciasta. Do większej porcji dodać 1/2 szklanki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Do mniejszej dodać wiórki, 4 łyżki wody, syrop słodowy lub miód, połączyć składniki. Powinno wyjść lekko sypkie ciasto. Obie części schłodzić w lodówce.

Większą częścią ciasta wylepić foremkę, wyłożyć na to masę, wysypać drugim ciastem i lekko je wcisnąć w masę. Piec w temp. 190°C do zrumienienia wierzchu.

Masa:

  • 45 dag daktyli
  • 1 banan
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego
  • 1 łyżka oleju

Daktyle zalać wodą, dodać plasterki banana, gotować 10 min, zmiksować na gładką masę. Wystudzić. Dodać zapach i 1 łyżkę oleju, wymieszać.