Makowiec na kruchym spodzie AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)


Ciasto:

  • 2 szklanki mąki grahama
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 1 szklanka zimnej wody

Masa makowa

  • 2 szklanki suchego maku
  • 3/4 – 1 szklanki mleka roślinnego (kokosowego, sojowego lub innego)
  • ok. 1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżki oleju
  • 6 winnych jabłek

Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Mak zagotować, zostawić do ostygnięcia, starannie odcedzić. Przekręcić 3 razy przez maszynkę, dodać mleko, syrop słodowy lub miód, zapach i olej, wymieszać.

Mąkę grahama i owsianą wymieszać w misce z solą i kurkumą. Dodać olej, wymieszać łyżką, aż nie będzie grudek, dodać wodę, szybko wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce.

3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, na to masę makową, starte jabłka i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temp. 180°C.