Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki grahama
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej białej
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki kurkumy
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
Wymieszać mąkę pszenną białą z mąką grahama, solą, proszkiem i kurkumą, posiekać z olejem. Dodawać wodę do czasu, aż ciasto uzyska konsystencję ciasta kruchego. Szybko zagnieść, podzielić na 2 części i upiec 2 placki w temp. ok. 190°C. Najlepsze są placki o średniej grubości, do ok. 1 cm.
Masa I:
- 1 i 1/2 kg winnych jabłek
- 1 1/2 kg winnych jabłek
Jabłka obrać, pokroić na plastry. Udusić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać syrop słodowy lub miód do smaku. Jabłka powinny być lekko winne. Gorącą masą smarować placek, przykryć drugim plackiem, na którym zostanie położona masa orzechowa i polewa.
Masa II:
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 3/4 – 4/5 szklanki gorącego mleka roślinnego (sojowego, z nerkowców lub innego)
- 1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu
Orzechy zalać na chwilę wrzącą wodą, odcedzić. Zalać gorącym mlekiem, wlać syrop słodowy lub miód i zmiksować (nie musi być gładka masa, mogą być kawałki orzechów, wtedy masa jest smaczniejsza). Smarować wystudzoną masą orzechową wierzchni placek. Schłodzić ciasto.
Polewa:
- czekolada gorzka
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki gorącej wody z rozpuszczoną kawą. Gorącą polewą tworzyć esy-floresy na wierzchu ciasta.
Połączenie w cieście orzechów z winnymi jabłkami i gorzką polewą czyni ciasto bardzo atrakcyjne w smaku.