Słodkie niebo AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)


Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki grahama
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej białej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki kurkumy
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Wymieszać mąkę pszenną białą z mąką grahama, solą, proszkiem i kurkumą, posiekać z olejem. Dodawać wodę do czasu, aż ciasto uzyska konsystencję ciasta kruchego. Szybko zagnieść, podzielić na 2 części i upiec 2 placki w temp. ok. 190°C. Najlepsze są placki o średniej grubości, do ok. 1 cm.

Masa I:

  • 1 i 1/2 kg winnych jabłek
  • 1 1/2 kg winnych jabłek

Jabłka obrać, pokroić na plastry. Udusić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać syrop słodowy lub miód do smaku. Jabłka powinny być lekko winne. Gorącą masą smarować placek, przykryć drugim plackiem, na którym zostanie położona masa orzechowa i polewa.

Masa II:

  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 – 4/5 szklanki gorącego mleka roślinnego (sojowego, z nerkowców lub innego)
  • 1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu

Orzechy zalać na chwilę wrzącą wodą, odcedzić. Zalać gorącym mlekiem, wlać syrop słodowy lub miód i zmiksować (nie musi być gładka masa, mogą być kawałki orzechów, wtedy masa jest smaczniejsza). Smarować wystudzoną masą orzechową wierzchni placek. Schłodzić ciasto.

Polewa:

  • czekolada gorzka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki gorącej wody z rozpuszczoną kawą. Gorącą polewą tworzyć esy-floresy na wierzchu ciasta.

Połączenie w cieście orzechów z winnymi jabłkami i gorzką polewą czyni ciasto bardzo atrakcyjne w smaku.