Miodownik AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)


Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej grahama
  • 1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
  • kilka łyżek zimnej wody (lub więcej)

Do mąki wymieszanej z proszkiem i sodą dodać olej, posiekać. Dodać syrop słodowy lub miód, mleko i stopniowo wodę do uzyskania miękkiego ciasta. Upiec 5-6 placków w temp. 180°C (pieką się szybko, trzeba uważać, by ich nie przypalić). Placki powinny być bardzo cienkie, takie są najsmaczniejsze. Zimne placki przekładać gorącą masą, ostatni place polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.

Masa:

  • 4 szklanki mleka roślinnego (sojowego, kokosowego lub innego)
  • 1/2-3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki syropu słodowego lub miodu
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 1/2 łyżki karobu lub 3 łyżki kakao

Zagotować 3 szklanki mleka z syropem słodowym lub miodem, dodać wymieszaną kaszę w 1 szklance mleka. Gotować kilka minut. Dodać kakao i wiórki, wymieszać, trzymać na ogniu jeszcze chwilę.

Polewa:

  • gorzka czekolada

Rozpuścić połamaną czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 1-2 łyżek wrzątku.