Orzechowiec AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej grahama
  • 1/3 szklanki oleju
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki syropu słodowego lub miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

W misce połączyć mąkę i sól. Dodać olej, starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodać syrop słodowy lub miód, wodę, zagnieść szybko ciasto, schłodzić. Upiec 4 cienkie placki w temp. 170°C, w tym dwa piec z orzechami i miodem.

Masa:

  • 3 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 6 łyżek syropu słodowego lub miodu
  • szczypta soli

Zagotować mleko, dodać kaszę jaglaną i mannę, gotować na małym ogniu ok. 35 min. Dodać syrop słodowy lub miód, olej, sól i zmiksować. Gorącą masą przekładać placki (pierwszy i trzeci).

  • Kwaskowaty dżem (porzeczki, wiśnie lub morele)

Warstwa orzechowa:

  • 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki syropu słodowego lub miodu

Orzechy pokroić. Na patelni rozpuścić syrop słodowy lub miód, dodać olej i orzechy, mieszać trzymając na ogniu przez ok. 3 min. Wyłożyć je na dwa surowe placki i upiec je z orzechami.

Kłaść upieczone placki na blaszce, smarować pierwszy masą, drugi (z orzechami) dżemem, trzeci masą. Przykryć plackiem z orzechami. Ciasto schłodzić.