Składniki:
- 3-4 kg pomidorów świeżych, dużych i bardzo dojrzalych
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 lodyga selera naciowego (jeżeli nie ma, może być kawałek korzenia)
- bazylia
- sól
- cukier
- masło
W niewielkim garnku zagotować wodę i do gotującej wrzucać pomidory na odparzenie (około 20 sek.), aby skórka dała się obrać. Przygotować garnek, w którym będziemy gotować sos, i tam wkroić obrane pomidory. Nie dodawać wody! Dodać obraną marchewkę, cebulę i seler (pokrojony byle jak). Garnek wstawić na ogień, dodać szczyptę cukru, aby złagodzić kwas pomidorów, gotować na niewielkim ogniu przez 1,5 godz. Po 1-szej godzinie dodać kilka liści bazylii. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła. Wszystko zmiksować i doprawić solą.
Sos gotowy na 2-3 dni!