La pomarola może służyć jako baza do innych dań:
- Rozgrzać sos na patelni, dodać białego sera (twarogu), wrzucić na to makaron i danie gotowe
- Rozgrzać na patelni z olejem kilka pokrojonych ząbków czosnku, dodać pomarolę i posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić na pikantno i juz mamy spaghetti alla carrettiera
- Rozgrzac na patelni kilka ząbków czosnku, dodać naszą pomarolę, wrzucić makaron, np. małe muszelki, mieszając jeszcze na patelni dodać drobno pokrojoną bazylię i mozzarellę i potrzymać, aż się trochę roztopi – la sorrentina.
- Rozgrzać kilka ząbków czosnku (pokrojonych), dodać puszkę tuńczyka (odlać wodę czy olej), podsmażyć przez chwilkę ,dodać pomarolę i bazylię, i nasz makaron jest już gotowy.
Tak przygotowany sos co 3 dni zaoszczędza mnóstwo czasu (można go zrobić wieczorami, tak i tak się sam gotuje), a my na drugi dzień obiad szykujemy tyle czasu, ile gotuje się makaron.