Składniki:
- 60 dag mąki krupczatki
- 1 i 3/5 kostki masła ( >40dag)
- 20 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- szklanka rozdrobnionych, ale nie mielonych, orzechów
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z rozdrobnionym, wychłodzonym masłem. Dodajemy cukier puder, sól, żółtka. Składniki łączymy, wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto się kruszy, dodajemy 1-2 łyżek gęstej śmietany. Całość owijamy w folię wkładamy na godzinę do lodówki.
Wychłodzone ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy nie grubiej niż na 0,5 cm, posypujemy orzechami, które lekko wciskamy wałkiem. Kroimy radełkiem zgrabne ciastka. Układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni) pieczemy 15-20 min. Zrumienione zsuwamy na stolnicę. Przechowywać w blaszanym pojemniku.