Ciasteczka owsiane Lili

Składniki:
  • 1 margaryna
  • 1 i 1/3 szkl. mąki (ew.  pół na pół z mąką razową)
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. słonecznika
  • ½ szkl. cukru (można mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody

Margarynę lekko rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po kolei mąkę, płatki, słonecznik, i sodę. Można wyrobić ciasto ręką. Jeśli jest za gęste, dodać łyżkę lub dwie wody.
Wyrabiać niewielkie ciasteczka (ręką zwilżoną w wodzie lub kłaść łyżką).
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Można dodać też ziarna sezamu, siemię lniane, rodzynki, itp.
Można też zmielić płatki owsiane i słonecznik w blenderze, wted ciastka wyjdą bardziej kruche.
© 2021 portal.mamaroza.pl. All rights reserved.