Składniki:
- główka kapusty (1-1,5 kg)
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki ryżu
- 3 jaja
- sól, pieprz, ew. vegeta
Przygotowanie:
Przepuszczam kapustę przez malakser (duże oczka tarki). Surową mieszam z pozostałymi składnikami.
I tę masę smażę jak nieduże mielone kotlety. Jeśli jest ich za dużo, to mrożę, a jak tyle, co trzeba, to układam 1 warstwą (może być pionowo) w brytfannie lub w dużym rondlu, zalewam wodą z kostką rosołową (na całość 1l wody + 2 kostki), przykrywam i jak cała woda się wchłonie, to gotowe (mniejszą ilość robię na kuchni, jak więcej, to w piekarniku, przykrywając folią aluminiową). Z sosem grzybowym pycha (to zwykle wersja dla gości), z sosem pomidorowym dobre, a ostatecznie i z keczupem może być.
Najfajniej, że kiedy wracam z pracy, wyciągam z zamrażarki, wrzucam na brytfannę i po ok. 40 min jest dobry obiad.