Tarta z porami i wędzonym boczkiem Kociary


Składniki:

  • kruche ciasto
  • pory
  • boczek
  • kubek śmietany
  • 2 jaja

Przygotowanie:

Kruche ciasto rozwałkować na blaszce, ponakłuwać i po 40 minutach leżakowania w lodówce upiec na złoto w piekarniku.

Boczek wędzony pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz na patelni. Jeśli boczek jest za chudy, dodać trochę tłuszczu.

Umyte pory pokroić w plasterki. Do boczku dołożyć łyżkę masła i pory. Udusić. Przyprawić.

Wyłożyć mieszankę porowo-boczkową na podpieczony spód tarty, najlepiej  jeszcze gorący.

Przygotować zalewę. Roztrzepać jajka w śmietanie, dodać sól i pieprz i wylać na tartę.

Piec, aż zalewa się zetnie.