Domowy keczup Liliany


  • 4 kg pomidorów
  • 10 jabłek najlepiej kwaśnych
  • 4 duże cebule

Wszystko rozgotować, ja robię to w oddzielnych garnkach. Zmiksować. Połączyć i zagotować. Przetrzeć przez sito.

Dodać :

  • 1 szklankę octu
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżkę soli
  • 1 łyżkę papryki słodkiej (chyba, że ktoś woli bardziej pikantny smak to może dodać ostrą)
  • 1 startą gałkę muszkatułową (w tym roku nie dodałam, ale zamiast tego wsypałam trochę ziaren gorczycy)
  • 1 łyżkę pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 20 szt. goździków
  • 6 liści laurowych (ja łamię je na drobne części)

Wszystkie składniki wymieszać i gotować je do konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec gotowania dodać 2 łyżki musztardy i wymieszać. Nakładać do słoików.

,