Włoski sos pomidorowy la pomarola Agnieszki


Składniki:

  • 3-4 kg pomidorów świeżych, dużych i bardzo dojrzalych
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 lodyga selera naciowego (jeżeli nie ma, może być kawałek korzenia)
  • bazylia
  • sól
  • cukier
  • masło

W niewielkim garnku zagotować wodę i do gotującej wrzucać pomidory na odparzenie (około 20 sek.), aby skórka dała się obrać. Przygotować garnek, w którym będziemy gotować sos, i tam wkroić obrane pomidory. Nie dodawać wody! Dodać obraną marchewkę, cebulę i seler (pokrojony byle jak). Garnek wstawić na ogień, dodać szczyptę cukru, aby złagodzić kwas pomidorów, gotować na niewielkim ogniu przez 1,5 godz. Po 1-szej godzinie dodać kilka liści bazylii. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła. Wszystko zmiksować i doprawić solą.

Sos gotowy na 2-3 dni!