Grill mięsny Rafała


Składniki:
  • 6 udek z kurczaka,
  • 6 kotletów jagnięcych,
  • 6 wieprzowych żeberek
Morelowa marynata:
  • 1 puszka moreli (375 ml),
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 50 ml sosu Worcester,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 1 łyżka świeżego siekanego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • kilka kropli sosu Tabasco,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pieprz
Sposób przygotowania:
Morele miksujemy w blenderze dodając stopniowo resztę składników marynaty. Mięso poddajemy wstępnej obróbce cieplnej umieszczając je na kilka minut w mikrofali. Wieprzowinę, kurczaka i jagnięcinę układamy w niskim żaroodpornym naczyniu i dokładnie wysmarowujemy marynatą. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Rozpalamy grill i układamy naczynie na ruszcie. Regularnie obracamy mięso z każdej strony.
,