- 6 udek z kurczaka,
- 6 kotletów jagnięcych,
- 6 wieprzowych żeberek
Morelowa marynata:
- 1 puszka moreli (375 ml),
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 50 ml sosu Worcester,
- 50 ml sosu sojowego,
- 1 łyżka świeżego siekanego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- kilka kropli sosu Tabasco,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Morele miksujemy w blenderze dodając stopniowo resztę składników marynaty. Mięso poddajemy wstępnej obróbce cieplnej umieszczając je na kilka minut w mikrofali.
Wieprzowinę, kurczaka i jagnięcinę układamy w niskim żaroodpornym naczyniu i dokładnie wysmarowujemy marynatą. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Rozpalamy grill i układamy naczynie na ruszcie. Regularnie obracamy mięso z każdej strony.