Biszkopt kawowy:
3 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mielonej kawy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
250 g masła
2 serki waniliowe (po 150g)
120g mleka w proszku (niebieskie)
3/4 szklanki cukru pudru
Do nasączenia:
50g kawy cappuccino (np. czekoladowe)
1 szklanka wody
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty( ok. 20 sztuk)
polewa czekoladowa
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.
Następnie po jednym żółtku.
Mąki, kawę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Wsypywać po jednej łyżce do masy. Delikatnie wymieszać.
Wlać do foremki i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 25-30 minut.
Masa: Masło utrzeć z cukrem. Dodawać na przemian serki i mleko.
Ucierać aż powstanie jednolita masa.
Kawę cappuccino rozpuścić w szklance wrzącej wody. Ostudzić.
Przełożenie kolejno:
Biszkopt nasączony kawą
Masa
Biszkopty nasączone kawą
Polewa czekoladowa