Ryba po grecku Mony


Składniki:

*400 filetów z ryby
* 0.5 szkl. mąki
* o.5 szkl. oleju
* 3 duże marchewki
* 3 cebule
* natka pietruszki
* 1 szkl. przecieru pomidorowego
* 1 szkl. bulionu
* przyprawy (liść laurowy, ziele ang., 1 goździk, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól, cukier, sok z cytryny)
* szczypiorek
Przygotowanie:
1. Filety pokroić na mniejsze kawałki, posolić, dodać pieprz, skropić cytryną, obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na gorącym oleju.
2. Obrane marchewki zetrzeć na tarce.
3. Pokroić cebule, natkę
4. Wszystkie warzywa włożyć do rondla z 3 – 4 łyżkami oleju, podsmażyć 10-15 min.
5. Dodać do rondla przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angelski, goździk, 3-4 ziarna pieprzu, doprawić pieprzem, dusić 15-20 min.
6. Dodać sok z cytryny, bulion, do smaku sól, cukier, wymieszać, zostawić do ostygnięcia.
7. Zalać marynatą usmażone ryby, odstawić na 20 min.
8. Posypać natką, lub szczypiorkiem.