Śledzie po kaszubsku Piotra i Kasi


SKŁADNIKI:
  • 1 kg świeżych śledzi,
  • 2 cebule (20dag),
  • 1/2szklanki oleju.
Zalewa:
  • 1/4 szklanki octu 10-procentowego,
  • 1 i 1/2 łyżki soli,
  • 1 liść laurowy,
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i goździków.
SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotować zalewę: półtorej szklanki wody, ocet, sól i przyprawy połączyć w garnku i zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Śledzie oczyścić, umyć, odfiletować i włożyć do zalewy na co najmniej 24 godziny (nie mogą być surowe w środku). Cebule obrać, opłukać i pokroić w talarki. Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić w małe kawałki. Układać w słoiku warstwami: śledzie i cebulę. Zalać olejem i pozostawić w lodówce na 2-3 dni. Śledzie można przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
,