Ozór w galarecie Pax


Składniki:
* 1,5 kg ozora wołowego
* 40 g masła
* pół szklanki oliwy lub oleju
* 3 marchwie
* 2 cebule
* 100 g słoniny
* 2 szklanki jasnego piwa
* 50 g rodzynków
* 1-2 łyżki żelatyny (zależnie od ilości sosu)
* gałka muszkatołowa
* sól
* pieprz
Wykonanie:
Ozór wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i wyciąć gruczoły ślinowe (u nasady).
Włożyć do wrzątku i gotować ok. 15 min. Wyjąć z wody, obrać ze skóry, usunąć tłuszcz.
W dużym garnku stopić masło razem z oliwą i obsmażyć ozór z obu stron. Następnie włożyć
oczyszczoną i utartą marchew, pokrojona w cienkie plasterki cebulę i pokrojoną w kostkę słoninę.
Dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a następnie wlać piwo. Posypać utartą gałką
muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić na bardzo słabym ogniu, aż ozór
będzie zupełnie miękki (co najmniej półtorej godziny); co pewien czas obracać go na drugą stronę.
Przed końcem duszenia dodać umyte w ciepłej wodzie i wymoczone rodzynki oraz żelatynę
w proporcji: l łyżeczka na szklankę sosu. Gdy zagotuje się, natychmiast odstawić z ognia.
Wyjąć ozór, wyłożyć na półmisek, pokroić na plastry i posypać rodzynkami. Sos przetrzeć
przez sito, zalać nim ozór i wstawić do lodówki, aby zastygł.
, ,