Pierniczki teściowej Moniry


To najlepsze na świecie pierniczki wg przepisu mojej teściowej. Wklejam – bo szkoda, żeby się przepis zmarnował.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dkg cukru pudru
  • karmel z 5 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • 3 duże łyżki miodu
  • 1 dkg sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • przyprawy

Warto samemu zmielić zamiast kupować gotowe (do piernika). Dla dzieci to frajda.

  • 2 płaskie łyżeczki goździków
  • 0,5 gałki muszkatołowej
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżeczki cynamonu
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • pieprz ziołowy
  • anyż
(4 ostatnie składniki przyprawy – niekoniecznie)

Przygotowanie:

  • Zrobić karmel, dodać miód – ostudzić. Utrzeć masło z jajkami i cukrem, dodać karmel i przyprawy. Na końcu dodać mąkę z sodą, zagnieść jak ciasto na pierogi, odstawić (najlepiej w folii żeby nie wyschło).
  • Wałkować na grubość 0,5 cm – wykrawać pierniczki.
  • Piec 10 min w 220 stopniach.
  • Na ciasteczkach układamy orzechy i migdały (przed pieczeniem).
  • Po pieczeniu polukrować.
Pieczemy je w Mikołaja i przechowujemy szczelnie zamknięte. Są pyszne.

Monira