Tort czekoladowy z migdałowymi waflami od Juki


Wafle migdałowe:

  • 4 białka
  • 50 g cukru
  • 200 g migdałów
  • 50 g bułki tartej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę
Migdały zmiksuj, wymieszaj z tartą bułką. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodawaj stopniowo cukier, ubijając dalej, aż się rozpuści. Wymieszaj delikatnie z migdałami. Piekarnik rozgrzej do 140 st. C. Masę rozsmaruj cienką warstwą (grubości ok. 0,3 cm) na natłuszczonym pergaminie. Przygotuj 6 pojedynczych wafli. Piecz ok. 1 godziny. Zdejmij z pergaminu, ostudź. Przytnij wafle do jednego wymiaru. Świeżo przygotowaną masą smaruj warstwy i układaj piętrowo, mocno przyciskając. Wyrównaj brzegi i całość posmaruj rozpuszczoną z masłem gorzką czekoladą.

Masa czekoladowa:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml kremówki
  • 150 g miałkiego cukru
  • 50 g kakao
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • armaniak, rum, koniak, brandy
Schłodzoną kremówkę ubijaj mikserem, stopniowo dodawaj połowę cukru. Kiedy cukier się rozpuści, a kremówka będzie ubita, ale nie sztywna, odstaw do lodówki. Czekoladę rozpuść na parze. Masło zmiksuj z drugą połową cukru na puch, dodaj kakao i wmiksuj po kolei żółtka. Gdy krem będzie spójny, dodaj ciepłą czekoladę, dalej miksuj. Po chwili dodaj ubitą śmietanę. Dopraw krem alkoholem. Świeżo przygotowaną masą smaruj wafle.
Można tę masę zastosować również do tortu na zwykłym biszkopcie. Nie lubię tortów, ale ten jest naprawdę wyśmienity.