Sałatka warstwowa Barbary


Składniki:

  • 1 słoik selera sałatkowego w zalewie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa pokrojonego na kawałki
  • 1 por, biała część drobno pokrojona
  • 2-3 jabłka pokrojone w kostkę
  • 5 jaj pokrojonych w kostkę
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • żółty ser

Przygotowanie:

Dla złagodzenia smaku i zapachu pora można go sparzyć wrzątkiem.

W przezroczystej salaterce układać warstwami poszczególne składniki w kolejności, w jakiej są zapisane w wykazie składników. Przykryć warstwą majonezu zmieszanego z jogurtem. Posypać warstwą żółtego sera startego na drobnej tarce.

Chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Szynkę można zastąpić gotowanym drobno pokrojonym kurczakiem/indykiem