- 2 kg filetów z ryby (ja biorę mintaja, ale może być np. sola)
- 4 duże cebule
- puszka brzoskwiń
- słoik papryki marynowanej ok.1/2 litra
- 3-4 łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące, jajku i powtórnie w mące, usmażyć, odstawić.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski paprykę i brzoskwinie pokrojone w plasterki. Dodać ketchup i koncentrat, zalać odmierzoną zalewą z papryki (1/4 szklanki) i dolać soku z brzoskwiń (1/2 szklanki).
Wszystko razem dusić 3-4 minuty.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę owocowo-warzywną, poukładać kawałki ryby, wyłożyć resztę warzyw.
Ryba najlepsza jest na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku.