- 1/2 kg mąki,
- 2,5 dkg masła,
- szklanka mleka,
- 2,5 dkg drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- mleko, lub jajko do posmarowania.
Wieczorem przygotować ciasto:
Rozpuścić masło, ostudzić (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową). Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem wysypanej mąka blaszce. Wstawić na noc na dolną półkę w lodówce.Rano rozgrzać piecyk do temp. 250 st. bułeczki posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem. Piec ok. 5-10 min.