Graham pszenny Socrata (do pieczenia w automacie do chleba)


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 400 g mąki pszennej typ 1850
  • 450 ml wody
  • 2 i 1/2 łyżeczki zakwasu
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki suchych drożdży

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i zakwas. Do formy automatu wlać wodę (o temperaturze pokojowej), na wierzch wsypać mieszankę. W rogach foremki umieścić miodek :-), wsypać na wierzch mieszanki drożdże. Wybrać program „Graham” lub „Pieczywo pełnoziarniste”. Dla chętnych – można dodać 2 łyżeczki oliwy/oleju; można też dodać 1/2 szklanki pestek z dyni (łuskanych ;-)).
Smacznego!
,