Chleb pszenno-żytni od Socrata


Składniki:
* 400 ml wody (letniej)
* 500 g mąki pszennej (klasy 450-600)
* 125-150g mąki żytniej
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cukru
* 2-3 łyżki oliwy
* drożdże (1 opakowanie 7-8 g z DrOetkera lub Cykorii; alternatywnie 1-1,5 łyżeczki „porządnych” drożdży piekarskich instant – suchych)
* jako dodatek, do smaku – ok. 1/2 szklanki np. słonecznika łuskanego, pestek dyni, orzechów, siemienia lnianego, otrębów, orzechów etc.
Przygotowanie:
Wlać do foremki w automacie wodę, wsypać składniki (poza dodatkami). Uruchomić automat na programie podstawowym 1000 g, wypieczenie średnie lub mocne.
Gdy automat zasygnalizuje – dosypać dodatki.
Aby chlebek był „lżejszy” w smaku – można poeksperymentować np. z mlekiem (wówczas np. 300 ml wody + 100 ml mleka).
,