Pasztet z pestek dyni AniD


Składniki:

  • 1 duży, gruby por
  • 1 1/2 szklanki pestek z dyni
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 duży seler
  • 1-1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 5 kromek razowego chleba
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Ugotować seler, wystudzić i obrać. Namoczyć chleb lub wystudzić kaszę. Pora pokroić, udusić na oleju, dodać zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszać. Przepuścić przez maszynkę selera, odciśnięty chleb lub kaszę, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodać sól, słodką paprykę i pieprz ziołowy oraz 3 łyżki oleju, wyrobić masę. Jeśli jest sucha, to dodać nieco wody z moczenia chleba. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 25 min w średnio nagrzanym piekarniku. Bardzo smaczny, doskonale się rozsmarowujący pasztet. Ma delikatną nutkę selera, ale dla osób, które nie lubią tego smaku można zamiast selera dodać ugotowaną pietruszkę i duży ziemniak.