Kotlety jaglano-słonecznikowe AniD


Składniki:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki pestek słonecznika
  • 2 cebule
  • bazylia
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • olej
  • 3 łyżki mąki grahama lub innej razowej
  • 1 łyżka sezamu

Kaszę ugotować w podwójnej ilości wrzątku. Wystudzić. Słonecznik zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. 10 min. Cebulę zeszklić. Przepuścić przez maszynkę kaszę i odcedzony słonecznik, dodać cebulkę. Doprawić solą, bazylią, słodką i ostrą papryką, i pieprzem ziołowym, wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w mące połączonej z sezamem, smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.
Z tej ilości wychodzi ok. 10 kotletów, są bardzo smaczne i chrupiące.