- 3 paczki krakersów Lajkonik
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kostka masła
- cukier waniliowy
- litr mleka
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki cukru
- 4 płaskie łyżeczki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki kartoflanej.
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i szklankę mleka. Resztę mleka (3 szkl.) z resztą cukru (3/4 szkl.) zagotować, wlać utartą masę i cały czas mieszając zagotować. Powstanie budyń, który należy ostudzić. Ostudzony zmiksować z masłem i dodać kokos.
W brytfance układać warstwami krakersy i krem. Powinno wystarczyć na cztery warstwy krakersów, na wierzchu lekko posmarować kremem i albo polać polewą i posypać kokosem, albo tylko krem posypać kokosem lub płatkami migdałów.
Wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.