Szarlotka razowa najprostsza AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej grahama
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 1 szklanki zimnej wody
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki kurkumy

Jabłka:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, udusić w kilku łyżkach wody z rodzynkami, dodać cynamon. Schłodzić.

Wymieszać mąkę grahama, kaszę mannę, sól i kurkumę, dodać olej, posiekać. Gdy masa jest równomiernie wilgotna dodawać wodę siekając ciasto nożem, powinno być bardzo elastyczne i miękkie. Odstawić je na 30 min. Wyłożyć na blachę 3/4 ciasta, wylepić brzegi, na spód położyć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce posypując wierzch jabłek. Piec w temp. 180°C do zezłocenia brzegów ciasta.