- 2 szklanki mąki grahama
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 1 szklanka zimnej wody
Masa makowa
- 2 szklanki suchego maku
- 3/4 – 1 szklanki mleka roślinnego (kokosowego, sojowego lub innego)
- ok. 1/2 szklanki syropu słodowego lub miodu
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżki oleju
- 6 winnych jabłek
Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Mak zagotować, zostawić do ostygnięcia, starannie odcedzić. Przekręcić 3 razy przez maszynkę, dodać mleko, syrop słodowy lub miód, zapach i olej, wymieszać.
Mąkę grahama i owsianą wymieszać w misce z solą i kurkumą. Dodać olej, wymieszać łyżką, aż nie będzie grudek, dodać wodę, szybko wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce.
3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, na to masę makową, starte jabłka i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temp. 180°C.