Sałatka niemiecka po bawarsku od Pax


Składniki:

  • 75 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka bulionu mięsnego w proszku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 i 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

Ziemniaki dokładnie wyszorować, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i ugotować. Cebulę obrać, następnie posiekać. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić i jeszcze ciepłe pokroić w plastry. 250 ml wody doprowadzić do wrzenia, we wrzątku rozpuścić bulion mięsny. Garnek zdjąć z ognia. Do bulionu dodać musztardę, ocet i olej. Dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki i cebulę włożyć do miski. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.