Pierniczki cioci Frani od Lili


Składniki:

  • 3 jaja
  • 0,75 dkg mąki
  • 0,5 kg cukru (ale ja daję tylko 30 dkg)
  • 25 dkg miodu naturalnego, rozpuszczonego
  • ½ kostki margaryny lub ½ szklanki oleju (masło też może być )
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1,5 łyżeczki amoniaku + 3-4 łyżki mleka ciepłego
  • 3 płaskie łyżki kakao
Można dodatkowo dodać trochę przypraw bądź samemu skomponować – kolendra, goździki, cynamon, kardamon, imbir itp.

Przygotowanie:

1. Miód roztopić z cukrem, ostudzić
2. Na stolnicę wsypać mąkę, posiekać z margaryną, wbić jaja, dodać resztę składników.
3. Na koniec dodać amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku.
4. Wyrobić ciasto, rozwałkować na pożądaną grubość (0,5-1 cm), wykrawać foremką pierniczki, piec w temp. 170-180 st., nie za długo, żeby się nie przesuszyły.
Na drugi dzień pierniczki są już miękkie i bardzo smaczne.
Lukier
  • 30 dkg cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • 2 łyżki soku z cytryny – wszystko utrzeć na gładką masę