Składniki:
- 3 jaja
- 0,75 dkg mąki
- 0,5 kg cukru (ale ja daję tylko 30 dkg)
- 25 dkg miodu naturalnego, rozpuszczonego
- ½ kostki margaryny lub ½ szklanki oleju (masło też może być )
- 1 przyprawa do piernika
- 1,5 łyżeczki amoniaku + 3-4 łyżki mleka ciepłego
- 3 płaskie łyżki kakao
Można dodatkowo dodać trochę przypraw bądź samemu skomponować – kolendra, goździki, cynamon, kardamon, imbir itp.
Przygotowanie:
1. Miód roztopić z cukrem, ostudzić
2. Na stolnicę wsypać mąkę, posiekać z margaryną, wbić jaja, dodać resztę składników.
3. Na koniec dodać amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku.
4. Wyrobić ciasto, rozwałkować na pożądaną grubość (0,5-1 cm), wykrawać foremką pierniczki, piec w temp. 170-180 st., nie za długo, żeby się nie przesuszyły.
Na drugi dzień pierniczki są już miękkie i bardzo smaczne.
Lukier
- 30 dkg cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki spirytusu lub octu
- 2 łyżki soku z cytryny – wszystko utrzeć na gładką masę