Bajaderka Agnieszki63


Składniki ciasta:

  • 1kg mąki,
  • 2 margaryny,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżeczki proszku
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części – jedna trochę większa od drugiej. Upiec obie części.

Składniki masy :

  • 2 szklanki mleka,
  • ok. 1/2 litra marmolady lub powideł,
  • dużo bakalii (rodzynki, daktyle, orzechy, wiórki kokosowe),
  • rum lub olejek rumowy, arakowy lub migdałowy,
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta soli
Kilkoma łyżkami dżemu posmarować cieńszy placek (już po upieczeniu). Resztę dżemu z kakao, mlekiem, bakaliami, rumem lub olejkiem wymieszać. Zaraz po upieczeniu większy placek pokruszyć w dużym naczyniu. Dodać wcześniej przygotowaną mieszaninę i dobrze połączyć. Czasem trzeba dodać jeszcze trochę mleka lub dżemu, aby mieszanina nie była zbyt sucha. Wyłożyć masę na wcześniej przygotowany placek.
Można polać polewą: Jajko utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać 2 łyżki kakao. Rozpuścić pół kostki margaryny i gorącą margarynę dolać do ubitych jajek z kakaem. Polewa gotowa.