Ciasto drożdżowe z owocami i dużą ilością kruszonki AniD (bez jajek, masła i krowiego mleka)


Ciasto:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej białej
  • 2 szklanki mleka (kokosowego, sojowego lub innego roślinnego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju
  • duża szczypta kurkumy
  • szczypta soli
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 8 g drożdży instant
  • 2/3 szklanki rodzynek

Kruszonka:

  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • olej

Owoce:

  • 3/4 kg truskawek, śliwek lub innych owoców

Przygotować kruszonkę. Połączyć mąkę z cukrem, mieszając dodawać olej, by kruszonka była zwarta.

Wymieszać w misce mąkę, cukier puder, cynamon, kurkumę, sól i drożdże. Dodać ciepłe mleko, aromat i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Dodać ciepły olej, wyrabiać jeszcze ciasto przez 10 minut. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wmieszać je w ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, na wierzch wyłożyć owoce i posypać je kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika, poczekać, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto urośnie, włączyć piecyk (bez wyjmowania ciasta). Piec w temp. 180°C, sprawdzić patyczkiem środek, czy ciasto się upiekło.

Ciasto doskonale smakuje również bez owoców, z samą kruszonką i rodzynkami.