Składniki:
- 2 szklanki mąki grahama
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki kurkumy
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki + 4 łyżki zimnej wody
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
Zamiast mąki pszennej razowej można dać pszenną białą pamiętając o nieco mniejszej ilości wody lub mleka roślinnego do ciasta. Jeśli ktoś chce zamienić olej na inny tłuszcz, to zamiast 1 szklanki oleju daje się ok. kostki tłuszczu (250 g).
Wymieszać mąkę grahama, płatki, sól i kurkumę. Dodać olej, dobrze wymieszać łyżką, by nie było grudek. Odłożyć 1 szklankę suchego ciasta. Do większej porcji dodać 1/2 szklanki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Do mniejszej dodać wiórki, 4 łyżki wody, syrop słodowy lub miód, połączyć składniki. Powinno wyjść lekko sypkie ciasto. Obie części schłodzić w lodówce.
Większą częścią ciasta wylepić foremkę, wyłożyć na to masę, wysypać drugim ciastem i lekko je wcisnąć w masę. Piec w temp. 190°C do zrumienienia wierzchu.
Masa:
- 45 dag daktyli
- 1 banan
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- 1 łyżka oleju
Daktyle zalać wodą, dodać plasterki banana, gotować 10 min, zmiksować na gładką masę. Wystudzić. Dodać zapach i 1 łyżkę oleju, wymieszać.