Płaczący sernik nazwę zawdzięcza warstwie piany z białek na wierzchu. W czasie stygnięcia na wierzch wypływają małe żółte kropelki, które wyglądają jak małe łzy.
Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód wysmarowanej blachy.
Masa twarogowa:
- 1 paczka rodzynek
- 2 całe jajka + 4 żółtka
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1 szklanka oleju
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, olej, budyń i mleko. Na ciasto wyłożyć rodzynki i zalać masą twarogową. Piec ok. 1 godz.
Na wierzch:
Ubić białka, pod koniec dodać 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na gorący sernik i zapiekać jeszcze przez ok. 10-15 min, aż lekko zbrązowieje. Zapiekane zbyt długo nie „rozpłaczą się”.