Płaczący sernik Jadwigi


Płaczący sernik nazwę zawdzięcza warstwie piany z białek na wierzchu. W czasie stygnięcia na wierzch wypływają małe żółte kropelki, które wyglądają jak małe łzy.

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód wysmarowanej blachy.

Masa twarogowa:

  • 1 paczka rodzynek
  • 2 całe jajka + 4 żółtka
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 szklanka oleju
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, olej, budyń i mleko. Na ciasto wyłożyć rodzynki i zalać masą twarogową. Piec ok. 1 godz.

Na wierzch:

Ubić białka, pod koniec dodać 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na gorący sernik i zapiekać jeszcze przez ok. 10-15 min, aż lekko zbrązowieje. Zapiekane zbyt długo nie „rozpłaczą się”.