- 3 szklanki mąki pszennej grahama
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki oleju
- ok. 1 szklanki zimnej wody
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki kurkumy
Jabłka:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, udusić w kilku łyżkach wody z rodzynkami, dodać cynamon. Schłodzić.
Wymieszać mąkę grahama, kaszę mannę, sól i kurkumę, dodać olej, posiekać. Gdy masa jest równomiernie wilgotna dodawać wodę siekając ciasto nożem, powinno być bardzo elastyczne i miękkie. Odstawić je na 30 min. Wyłożyć na blachę 3/4 ciasta, wylepić brzegi, na spód położyć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce posypując wierzch jabłek. Piec w temp. 180°C do zezłocenia brzegów ciasta.