Składniki na klopsiki:
- 1,5 kg mięsa mielonego
- 2 paczki ryżu ugotowanego na półtwardo (ok. 10 min.)
- 4-5 surowych jaj
- 2-3 łyżki kaszki manny
- 1-3 łyżki bułki tartej do masy na pulpety + bułka tarta do obtoczenia
- mąka do obtaczania
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki kminku w proszku
- ok. 2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Składniki na kapustę:
- 2 łyżki masła
- ok. 4-5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki kminku w ziarnach
- średniej wielkości biała kapusta
- 4 kostki rosołowe
- 2 litry wody
- duży koncentrat pomidorowy (200 ml)
- mąka do zagęszczenia sosu
- margaryna do wysmarowania brytfanny
Przygotowanie:
Brytfannę smaruję margaryną, kładę warstwę kapusty, warstwę pulpetów i tak na zmianę. Ważne, by na spodzie i na górze była kapusta i by sos przykrywał wszystko ok 1- centymetrową warstwą (inaczej przypali się w piekarniku).
Nagrzewam piekarnik do ok. 180 stopni, wkładam gołąbki w przykrytej brytwannie do piekarnika na ok 1-1,5 godziny, sprawdzając co jakiś czas, czy sos za bardzo nie odparował i czy nie przypala się na wierzchu.
Gołąbki dobrze przygotować dzień wcześniej, bo najlepsze są następnego dnia 🙂
Przed podaniem sos zaciągnąć wg potrzeb wodą z mąką i lekko zagotować. Sosu trzeba zrobić odpowiednio dużo w zależności od naczynia – ja robię conajmniej 2 litry, bo mam dużą brytwannę no i dużą rodzinkę.
Smakuje świetnie i z pieczywem, i z gotowanymi ziemniakami 🙂
Smacznego!!!