Szybkie i łatwe gołąbki Sylwii1974


Składniki na klopsiki:

  • 1,5 kg mięsa mielonego
  • 2 paczki ryżu ugotowanego na półtwardo (ok. 10 min.)
  • 4-5 surowych jaj
  • 2-3 łyżki kaszki manny
  • 1-3 łyżki bułki tartej do masy na pulpety + bułka tarta do obtoczenia
  • mąka do obtaczania
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki kminku w proszku
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Składniki na kapustę:

  • 2 łyżki masła
  • ok. 4-5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki kminku w ziarnach
  • średniej wielkości biała kapusta
  • 4 kostki rosołowe
  • 2 litry wody
  • duży koncentrat pomidorowy (200 ml)
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • margaryna do wysmarowania brytfanny

Przygotowanie:

Ryż gotuję na półtwardo w lekko osolonej wodzie i studzę. Dodaję surowe mięso mielone i resztę przypraw ( Jeśli dodaje się kaszkę manną, klopsiki będą twardsze i nie będą się rozsypywać, ale wtedy trzeba uważać, by nie przesadzić z bułką tartą, bo będą za suche. Można pominąć kaszkę mannę). Formuję nieduże klopsiki i obtaczam w bułce tartej wymieszanej z mąką.Smażę na rozgrzanej oliwie po obu stronach na złoty kolor ( muszą się usmażyć w środku, ale nie przypalić na zewnątrz).
Kapustę szatkuję, nie za cienko. W woku rozpuszczam masło, dodaję oliwę i wrzucam kapustę na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam ciągle mieszając – musi się zeszklić, nie może przypalić. To dość istotne – kapusta podsmażona przed zalaniem wodą zyskuje na smaku.
Potem zalewam przygotowanym bulionem, dodaję kminek i koncentrat i gotuję na małym ogniu ok 30 minut.

Brytfannę smaruję margaryną, kładę warstwę kapusty, warstwę pulpetów i tak na zmianę. Ważne, by na spodzie i na górze była kapusta i by sos przykrywał wszystko ok 1- centymetrową warstwą (inaczej przypali się w piekarniku).

Nagrzewam piekarnik do ok. 180 stopni, wkładam gołąbki w przykrytej brytwannie do piekarnika na ok 1-1,5 godziny, sprawdzając co jakiś czas, czy sos za bardzo nie odparował i czy nie przypala się na wierzchu.

Gołąbki dobrze przygotować dzień wcześniej, bo najlepsze są następnego dnia 🙂

Przed podaniem sos zaciągnąć wg potrzeb wodą z mąką i lekko zagotować. Sosu trzeba zrobić odpowiednio dużo w zależności od naczynia – ja robię conajmniej 2 litry, bo mam dużą brytwannę no i dużą rodzinkę.

Smakuje świetnie i z pieczywem, i z gotowanymi ziemniakami 🙂

Smacznego!!!