Ryba po japońsku Juki


Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 litra wody
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1/3 szklanki octu
  • 1 puszeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz, Vegeta
  • 4 duże cebule
  • słoik papryki konserwowej
  • słoik ogórków korniszonów
Przygotowanie:
Rybę podzielić na kawałki, posypać Vegetą i odstawić na kilkanście minut. Z mąki, wody i jajek ubić ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczać w cieście i obsmażyć.
Z dwóch szklanek wody, ketchupu, koncentratu, octu, cukru, soli i pieprzu przygotować zalewę i ją zagotować.
Cebule, paprykę i ogórki pokroić w cienkie paseczki.
Do naczynia kłaść warstwami: rybę, warzywa, rybę, warzywa… , całość zalać gorącą zalewą. Odstawić żeby się „przegryzło”.
,