Śledzie w lekkiej marynacie z cebulką Cart&Pud


ŚLEDZIE-ZALEWA
  • 1 litr wody
  • 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 średnie cebule pokrojone w ósemki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek octu
Zagotować wodę z jarzynami, przyprawami i cukrem, po 5 minutach dodać ocet, wyłączyć i wystudzić. Zalać śledzie i w tej zalewie przechowywać. Śledzi nie moczyć tylko opłukać, bo zalewa jest bez soli!
CEBULA

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, zalać wodą i zagotować. Wlać pół szklanki octu. Wystudzić, dobrze odcedzić. Dodać majonez, śmietanę, cukier i sól do smaku. Tej soli i cukru dość dużo wchodzi wbrew pozorom. Cebulę przechowywać osobno w słoiku, łączyć ze śledziami dopiero na talerzu.
,