Śledzie z czosnkiem w musztardzie francuskiej Lili


Skłądniki:
  • śledzie marynowane (np. po wiejsku) – filety
  • 1-2 jabłka
  • kilka ogórków korniszonów
  • kilka łyżek musztardy francuskiej
  • 2-3 łyżki majonezu
  • kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
Przygotowanie:

1. Śledzie pokroić w niezbyt drobne kawałki.
2. Jabłka (obrane) i ogórki pokroić w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez i musztardę (z przewagą musztardy).
3. Śledzie wymieszać z sosem, trzymać szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu przynajmniej dobę, żeby się przegryzło.
4. Jeśli jest wiecej jabłek, wychodzi łagodniejsze, jak wiecej ostrych ogórków i musztardy – ostrzejsze.