- 1/2 kg sera białego
- 1/2 l śmietany 30 lub 36%
- 5-6 jaj
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- olejek śmietankowy
- herbatniki na spód
Wykonanie:
– ser, żółtka, cukier, bydyń, olejek – wrzucić do malaksera, utrzeć na gładą masę, bądź zmiksować mikserem w dużym garnku – misce
– śmietanę ubić (osobno)
– białka ubić
– do masy serowej dodać ubite śmietanę i białka, lekko mieszając łyżką, masa będzie bardzo puszysta
– formę wysmarować, posypać bułką tartą, ułożyć herbatniki na spód i boki
– wylać masę serową
– włożyć do zimnego (!) piekarnika, rozgrzać do 170-180 st. C i piec 40-45 minut
– po upieczeniu przejechać nożem przy brzegach blachy, aby równo opadł
– można polać polewą kakaową