Sernik teściowej Lili


Składniki:

  • 1 kg sera
  • 1 kostka masła
  • 5-6 jaj
  • 1 szkl. cukru (można mniej)
  • 1-2 budynie jasne
  • (ew. rodzynki, bakalie)
  • 5-6 paczek herbatników (np. petit beurre) na spód i wierzch ciasta
  • 1-2 galaretki owocowe

Przygotowanie:
– ser przekręcić przez maszynkę
– w dużym garnku roztopić masło (nie przypalić!)
– dodawać ser, cukier, jaja, budynie
– mieszać ciągle do uzyskania jednolitej masy (powinna pobulgotać kilka minut)
– dodać bakalie
– wylać na formę wyłożoną herbatnikami, na ser położyć 2 warstwę herbatników, wylać tężejącą galaretkę
– najpierw ostudzić, później do lodówki na kilka godzin, idealne na 2, 3 dzień

Uwagi: porcja na klasyczną prostokątną blachę; formę najpierw wykładam folią spożywczą, później herbatniki, masa, herbatniki i galaretka (1 lub 2, zależy jak wysoka blaszka)

Sernik robi się łatwo i szybko, ale długo zastyga, ładnie wyglada pokrojony na porcje

,