- 1 kg sera
- 1 kostka masła
- 5-6 jaj
- 1 szkl. cukru (można mniej)
- 1-2 budynie jasne
- (ew. rodzynki, bakalie)
- 5-6 paczek herbatników (np. petit beurre) na spód i wierzch ciasta
- 1-2 galaretki owocowe
Przygotowanie:
– ser przekręcić przez maszynkę
– w dużym garnku roztopić masło (nie przypalić!)
– dodawać ser, cukier, jaja, budynie
– mieszać ciągle do uzyskania jednolitej masy (powinna pobulgotać kilka minut)
– dodać bakalie
– wylać na formę wyłożoną herbatnikami, na ser położyć 2 warstwę herbatników, wylać tężejącą galaretkę
– najpierw ostudzić, później do lodówki na kilka godzin, idealne na 2, 3 dzień
Uwagi: porcja na klasyczną prostokątną blachę; formę najpierw wykładam folią spożywczą, później herbatniki, masa, herbatniki i galaretka (1 lub 2, zależy jak wysoka blaszka)
Sernik robi się łatwo i szybko, ale długo zastyga, ładnie wyglada pokrojony na porcje